Szkoda, ze ten ranking nie uwzglednia trudnosci ukonczenia leve. Liczby liczbami ale w praktyce jest nieco inaczej. Zgodze sie, ze w 3-4 osoby (moze nawet i dwie) uldah wypada dosc biednie. Natomiast solujac leves w kazdym z miast, roznica w expie jest ledwie zauwazalna i w zasadzie trudno powiedziec na korzysc ktorego z miast. Jest to zapewne kwestia speed bonusa. W takim np. Terrible Thirst nie dostac speed bonusa jest sporym wyczynem, podczas gdy speed bonus za np. Keeping the Peace jest niemalze niewykonalny solo. Mowie, o ukonczeniu levow na max difficulty, wzglednie na poziomie przy ktorym mamy cap expa za moby. Do tego dochodzi jeszcze kwestia SP za ubicie tychze mobow. Serio, nie widze aby tutaj Ul'dah jakos szczegolnie odstawalo.
Jak wrocilem do gry i robilem leves w Uldah dla gladiatora to dzieki pomocy Zeta i Desha wszystkie robilismy na 5*. Nawet z guardian aspectem nie zdazylo sie abym dostal wiecej jak 6300sp za camp rank 40 leve.
Robiac archera przenioslem sie do Gridanii, glownie ze wzgledu na marki. W campach na rank 40 duowalismy z Deshem na 5* od kiedy Desh dingnal 47 a ja 45. Z aspectem -regularnie- przekraczalismy 7000 natomiast rekord to bylo prawie 8000, 7988 dokladnie.
To nie jest kwestia speed bonusa bo wszystkie sp rewardy byly juz z uwzglednieniem speed bonusa tak w Uldah jak i w Gridanii.
Zeby to lepiej zobrazowac posluze sie przykladem leva Sharing the Load, ktory wlasnie ukonczylem. Leve polega na obronie lokacji przed mobami (water elementale) przez 6 min i 40 sec, po tym czasie popuja 2 boss moby (aurelia type). Robilem to na 41 ranku na 1 gwiazdke. Elementale byly R40, aurelie R45 wiec uber slabe. quest wygladal tak: start questa, na mapie popnela lokacja, quickstride, biegiem do lokacji, 6 min i 40 sec obrony, popnely aurelie, ubilem dosc sprawnie (maruder, wylacznie AoE skille, zero straty czasu na leczenie), czas: 8:18, bonus za ukonczenie jest ponizej 8 min. Tak wiec co z tego, ze toto sie cappuje na 7988 sp skoro wysolowanie tego questa na 5 gwiazdek graniczy z cudem, a speed run na 1 gwiazdce konczy sie brakiem speed bonusa? Takie Terrible Thirst robie solo na 5 gwiazdek i mam speed bonus. Wiec na papierze exp lepszy w limsa, w praktyce dostalem wiecej w uldah. W party to co innego ale przy solowaniu uldah nie odbiega expem od limsa i gridani. Po protu w wiekszosci tych questow latwiej o speed bonusa i latwiej wysolowac na wysokim difficulty. Juz zupelnie pomijam, ze w quescie, o ktorym pisalem powyzej, lokacja popnela w takim miejscu, ze i full party by tam mialo problem ze zdobyciem speed bonusa. Jakby sie szybko uporac z targetowaniem ostatniej pary mobow to moze by dalo rade toto zakonczyc w 7:50-59.
Edit: Terrible Thirst na 4 gwiazdki soluje, nie na 5. Do tego dochodzi jeszcze element SP/h i tutaj juz uldah wychodzi wyraznie na prowadzenie SOLO.
Pamietajmy, ze w Uldah bardzo duzo levow ma mongrele, ktore sa dosyc upierdliwe, albo ma levy typu All Crakced Up, ktore mog adlugo trwac bo trzeba moby farmowac itd :P Kazdy camp ma latwiejsze i trudniejsze levy, to ze jest jedno Terrible Thirst w Uldha, nie oznacza ze wszystkie sa proste :P a porownywalny do niego (jesli nie latwiejszy) w Gridanii jest np Open Season
Nie no, Terrible Thirst podalem jako pierwszy z brzegu przyklad. Oczywiscie, ze w kazdym miescie sa lepsze i gorsze levy. Tylko to nie jest jakby istota mojego posta. Chcialem jedynie powiedziec, ze solujac levy, nie ma wiekszego znaczenia jakie to miasto, bo exp jest podobny w kazdym z nich. Ja robie levy we wszystkich trzech miastach i naprawde nie widze wiekszej roznicy. Oczywiscie nie bez znaczenia jest tez fakt, ze levy w uldah znam doskonale i wiem jaki poziom trudnosci wybrac, a co za tym idzie jestem w stanie dosc skutecznie maksymalizowac SP/leve. W innych miastach jest z tym gorzej. Nie raz wracam do campa zeby obnizyc poziom trudnosci, a nieraz robie leve na luzie i zdaje sobie sprawe, ze moglem wybrac wyzszy diff. W party ten problem praktycznie nie istnieje lub jest znacznie mniej odczuwalny. Kto wie, gdy poznam lepiej wszystkie GL to moze faktycznie bede wyciagal wiecej SP w Gridani/Limsa, ale poki co solujac levy, mam podobny exp w kazdym z miast. Inna sprawa, ze ja sie nie kieruje expem w wyborze leves, tylko rewardami :D
Deshter Admin replied
743 weeks ago